Întrebări frecvente
- Am cumpărat un puiet de molid, pin, larice sau brad, ce fac în continuare?
Puieții de rășinoase suportă foarte scurt timp să fie depozitați chiar dacă au acel pachet de pământ pe rădăcină. De aceea, te sfătuim ca în cel mai scurt timp să alegi un loc adecvat pentru a-i planta. Rășinoasele au creșteri mari, iar în timp devin arbori de talie mare. Atât arborii în sine, dar și rădăcinile acestora pot provoca stricăciuni unor imobile. În primul rând, puieți nu trebuie plantați niciodată deasupra țevilor care se află în pământ. Rădăcinile rășinoaselor pot rupe aceste țevi. Dacă nu ai posibilitatea de a planta puietul într-un loc definitiv, acesta poate rezista câteva luni și în ghiveci, până îi găsești un loc adecvat. Dacă puietul rămâne în ghiveci, acesta nu va avea o creștere spectaculoasă, acest lucru întâmplându-se doar dacă rădăcina ajunge adânc în sol.
- Cum și unde se plantează puieții de rășinoase?
Fiecare specie are alte nevoi privind insolația. Laricele este iubitor de soare. Bradul nu suportă insolația, trebuie plantat la umbră. Molizii și pinii se pot adapta mai ușor la diferite condiții de lumină.
La plantat, ai grijă să ajungă doar rădăcina în sol. Dacă acoperi și tulpina cu pământ, acesta riscă să putrezească. Astfel, se recomandă săparea unei gropi de maxim lungimea rădăcinii. Puietul se așează cu rădăcina în groapă, se acopră rădăcina cu pământ, însă atenție, ca puietul să aibă constant poziție verticală. Este important să nu rămână goluri de aer printre rădăcini. Nu este necesară achiziționarea de pământ special, se poate folosi pământul rezultat din groapa proaspăt săpată.
Nu trageți pământul pe tulpină, este bine dacă apa de ploaie are loc să se adune în jurul puietului. Pământul se apasă și tasează, însă cu atenție și fără a folosi toată greautatea corpului pentru această procedură.
Un puiet bine plantat, nu poate fi scos din pământ, dacă se trage cu doua degete de vârf, însă atenție la testare, nu forța vârful.
După această procedură, este bine ca puietul să fie udat cu o cantitate suficientă de apă (de ex. o găleată cu apă). În prima lună, se udă săptămânal (în verile toride, chiar mai des), ulterior doar la nevoie (să nu se usuce). Cu timpul rădăcinile ajung la o adâncime de unde își trag suficientă apă, chiar dacă nu plouă timp îndelungat.
- Am pierdut prospectul
Trimite o solicitare pe email (contact@natura-la-pachet.ro) în care să menționezi specia pentru care ai nevoie de prospect și îl trimitem în cel mai scurt timp în format electronic. Totodată, pentru alte întrebări sau nelămuriri, ne poți contacta tot via email.
- Au germinat mai multe semințe
În cazul în care au germinat mai multe semințe, te sfătuim să lași puieții să se dezvolte. La această vârstă fragedă nu suportă transplantatul. În pepinierele silvice, în straturile de rășinoase se găsesc 1000-4000 de puieți pe metru pătrat. Îngrijește-i pe toți, iar după vârsta de un an îi poți separa, fără a deteriora rădăcinile care se vor înrepătrunde.
- Nu a germinat nici o sămânță
Te afli într-o situație statistic improbabilă, însă nu imposibilă. Cauzele pot fi multiple. Te rugăm să verifici dacă mai ai sticluța cu semințele puse deoparte pentru a preveni acest caz nefericit. Solicită prin email ghidul de utilizare și te rugăm să reiei operațiunea, urmând pașii descriși. Mult success!
În cazul ghindelor de gorun, stejar roșu, bulbilor de narcise, brândușe și ghiocei, nu ai posibilitatea de a relua acest pas. Uneori o ghindă aparent sănătoasă sau un bulb sănătos nu va avea sorți de izbândă. Drept consolare, te rugăm să ne trimiți un mail, iar noi iți vom trimite câteva semințe de salcâm, unde procentul de germinație este de aproape 100%.