Sempervirent / mereu verde
Mereu în căutarea eternului, omul denumește rășinoasele ”mereu verzi”. Dar oare cât de eterne sunt acele molidului, bradului, pinului?
Durata de viață a rășinoaselor ne întrece cu generații. Deși par mereu verzi, acele au o viață de 5-6 ani, după care se scutură și cresc altele în locul lor. Această schimbare de ace/frunze nu este la fel de vizibilă ca la foioase, care-și scutură în fiecare toamnă toate frunzele.
Acele căzute, formează un covor destul de gros. Se descompun, se humifică foarte lent, datorită conținutului de rășină, care conferă aciditate. Iar în mediu acid, descompunerea biomasei este foarte lentă, vezi turbariile (mlaștinile cu turbă). Sunt necesari alți 5-6 ani să se descompună. Atenție, să nu curățați niciodată acest covor de ace. Are rol mare în gospodărirea umidității și practic arborele se autohrănește.
Însă Natura nu a ales acestă strategie sempervirentă pentru fiecare specie de rășinoasă. Acum, toamna, detectăm în peisaj rășinoase care par a fi bolnave, însă aparențele înșeală. Îngălbenesc. Laricele (Larix decidua) este singurul rășinos de la noi, care toamna își scutură toate acele.